Stjärnorna på himmelen

Jag har sätt ett litet fint citat som säger att äkta vänner är som stjärnor på himmelen, även om de inte sys så finns de alltid där. Men jag undrar hur man är en äkta vän. Är en äkta vän någon som du ser upp till, som en nära idol eller någon du vill likna? Är en äkta vän någon som drar roliga skämt, någon som jag alltid kan du skratta med? Är en äkta vän någon som är omtänksam, någon som bryr sig?

Att vara en idol bygger oftast på att man känner den personen ganska väl. Kanske till och med någon som du liknar men inte är 100%. Jag kan slå vad att om jag hade slagit upp ordet idol i någon ordbok så skulle det säkert stå ”Någon som man ser upp till” men jag vet själv att jag ser upp till mina nära vänner.

Att bara beskriva en idol som någon man ser upp till tycker jag är lite ”luddigt”. Jag skulle vilja beskriva ordet idol med ett ord. Respekt. Att ge respekt till någon är att lyssna, vara medveten och vara intresserad. Men är man en äkta vän om man ger varandra respekt?

Att säga något roligt och skratta tillsammans är ett tecken på trivsel. Att trivas i miljön, med personen och ämnet i sig. Ett skratt kan även tyda på att man har något gemensamt och att man också här känner varandra. Men det kan lika gärna vara så att man har precis träffat någon som man tycker är rolig bara för att man är lite extra trött. Då känner man inte varandra direkt. Det kan lika gärna vara en komiker på scen som säger något roligt, i detta fall så känner man inte alls varandra och man har säker något gemensamt men det framgår inte. Och det kan till och med vara så att komiken på scenen inte äns vet om att du existerar. Detta kan jag inte kalla en äkta vän.

Att vara omtänksam och bry sig känns som den mest rätta i detta sammanhang. Jag skulle vilja säga att  lyhördhet är ett bättre ord. Att vara lyhörd innebär att lyssna, ta in och finnas där. Att vara lyhörd innebär även att upptäcka problem innan de uppstår och att kunna läsa av olika signaler. Det kan vara så att du är lyhörd men ibland så orkar man bara inte ta in allas problem och försöka reda ut dem. För att man blir sakta men säkert nerbruten inombords med andras problem.

Jag skulle vilja säga att en äkta vän är allt detta. En äkta vän visar respekt genom att kunna ge utrymme för att andas och även att se upp till sina närmaste och vara intresserade i personen. En äkta vän trivs i din närhet. Vill umgås med dig och vill gärna dela ett gått skratt med dig. En äkta vän ska kunna vara lyhörd. Inte att lösa alla problem undan bara finnas där och lyssna. För att det kan betyda mer.  En äkta vän skulle jag även vilja säga är någon som ställer upp dygnet runt. Någon som man har ett speciellt band emellan som ingen kan klippa trotts toppar och dalar.

L,E,L,K2

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *