Kulturkrockar

Tanken att ni som läser detta sitter på andra sidan jorden med en ute-temperatur på max 5 grader och jag sitter här i Swaziland där vi en normal dag den senaste veckan har haft 30-35 grader i luften, det känns väldigt skumt men ändå är värmen väldigt härlig.

När man är så långt borta geografiskt och kulturmässigt så upplever man många intressanta kulturkrockar och jag tänker presentera dem för er här. Några av dem hade vi fått reda på innan vi kom hit men andra har överraskat oss.

Den första jag måste berätta om är begreppet ”Africa time” ni känner säkert igen det ostressade samhälle jag pratar om. Afrika och i detta fall Swaziland är ett land där relationerna går först oavsett tid på dygnet eller stress. Som exempel så ni ska förstå, vi skulle till huvudstaden här om dagen och var ganska stressade för att vår mentor tyckte att vi skulle vara där när stället öppnade och att det tog ca 2-3 h att åka dit. Vi skulle åka kl 7 från oss men vår mentor kom ca 7.30 i lugn takt. Så i min västerländska hjärna tänker man såklart ”bra, en halvtimme sena från start detta kommer inte gå…” Och även om vi var 30min sena för början så svänger vi av efter kanske 45 min för att åka ut på ingenmanslands vägar ut i burchen… där åker vi ett tag och kommer fram till en kyrka, vi kliver ut och vår mentor säger ”här är en annan av våra kyrkor som ni kan åka till om ni vill.” Vi var där i ca 5 min sen for vi vidare på grusvägen ytterligare ca 15 -20 minuter för att gå ut och se ännu en kyrka som vi kan åka till om vi har lust och vill. Så mer en timme sena fortsätter vi mot huvudstaden. Vikten av att vi skulle känna oss hemma och presenter personer som jobbar i organisationen var viktigare än att komma i tid till ärendet vi skulle. Detta tror jag även skulle ha hänt om vi hade en bokad tid i huvudstaden.

Synen på kvinnan och kvinnokroppen är också ganska intressant då skönheten är kopplad till knäna. Har du snygga knän så är du ”het på marknaden”. Dock så ses kvinnans bröst som endast något för att mata barnen med och därför så är det inte helt omöjligt att dansa topples är helt ok. Vi har dock inte erfarit detta utan bara hört om det. Apropå ”het på marknaden” som många andra länder så betalar man för sin fru i antal djur till flickans familj, detta kommer familjerna överens om innan själva bröllopet. 10 st kor är vad en fru normal brukar kosta, men om du som kille vill ha en prinsessa finns det ett fast pris på 100 kor.

Kungen vågar jag inte skriva något om för media övervakningen är ganska hård i landet och därför förblir jag tyst. Ni får fråga när jag kommer hem istället.

Trafiken är också speciellt jämfört med Sverige. Speciellt när trafiken i Sverige är väldigt lugn och ordentlig så blir det en stor skillnad på här. Trafikregler som heldragen linje struntar man i helt. Minst 1 för mycket i bilen är helt ok, sitta i knä eller ligga i bagaget går ju bra. Att lyfta vid vägar gör alla i princip, barn så som gamla. Det är som billiga typen av taxi. Blinkningar med varningsblinkers används till alla möjliga hälsningar så som vid fara eller till att säga tack. Det är även vänstertrafik och jag ska inte säga hur många gånger vi kommit på oss själv med att ligga på fel sida av vägen… eller undrat vart föraren till bilen bakom är… Det blir många härliga skratt i bilen.

Swaziland är ett eget litet kungarike som ni kanske förstått mellan Mocambique och Sydafrika och detta är Swazierna väldigt stolta över. Deras egna lagar och dokument är därför ganska intressanta. När vi skulle söka volontärvisum så var vi alla tvungna att göra ett läkarbesök för en ”mental cheackup”. På detta papper som doktorn skulle signera stod det att ”läkaren undertecknar att personen i fråga (alltså mig) inte är mentalt sjuk av något slag, inte är en idiot, galen eller har någon typ att sinnes funktionsnedsättning så som blindhet m.m.” (bild på intyget finns ovan). Så ni kan vara lugna där hemma, nu har jag till och med ett intyg på att jag inte är en idiot eller mentalt instabil.

Mer kulturkrockar kommer nog med tiden och så ett till inlägg kommer nog senare. Men vi stannar nog här för denna gång och konstaterar att Swaziland är väldigt olikt jämfört med Sverige.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *