Road trip to Durban

Efter att vi varit i St. Lucia så hyrde jag och Emma en bil  och åkte ner mot Durban, en resa som vi såg mycket framemot.  Lite nervöst var det att sätta sig i bilen och köra vänstertrafik, men som tur var kunde jag övningsköra lite i Swaziland. Under tiden som vi var i Swaziland så förstod vi att alla fick köra på vårat svenska körkort men bara under en viss tid då vi räknades som turister. Vi lyckades ta oss ner och hittade hotellet som låg precis vid hamnen ca 300m från stranden.

Vi kom till Durban med förväntan att kunna gå ut på stan som låg nära och kunna shoppa, men så var inte fallet… Durban är såklart som många andra städer i Sydafrika ganska segregerande mellan vita och svarta. Detta gör att vita inte ska röra sig i innestaden för att inte utsätta sig själva för onödiga risker att bli rånade eller liknande. Så vi fick tänka om och sätta oss i en taxi som parkerade precis utanför hotellentrén och åka till galleriorna utanför staden (där vita är mer säkra/accepterade) . Vi kunde som tur var gå till stranden men så fort som vi lämnade strandpromenaden och gick upp en trappa mot vägen mot downtown så märkte vi ganska snabbt att vi rörde oss på fel sida…. vi fick blickar och folk vände sig om… så då gick vi snabbt ner igen. (Jag kommer nog återkomma till likande situationer under senare inlägg)

Durban är en väldigt fin stad att åka till med mycket saker att göra och många trevliga människor trotts klyfterna mellan hudfärgerna, då vi hade förmånen att kunna lite Siswati som vi använde oss av när vi träffa på svarta i butiker eller liknande, vilket var väldigt roligt att kunna, då vi alltid fick en reaktion på att vi kunde ett ”svartspråk” trotts att vi tydligt var turister.Detta var verkligen en förmån som öppnade upp för samtal.

  

Vad kan man göra i Durban då? ja som många andra storstäder så kan man alltid se olika byggnader , sola och bada samt Surfa (vilket vi testade) men också så har Durban en stor Marine World som heter UShaka Marine World , som vi besökte under en dag. Någonting att verkligen att rekommendera, då halva ”vattenlandet” var stora akvarier fyllda med olika fikar, sköldpaddor, hajar o.s.v man kunde också dyka ner i tuberna om man ville ( vilket vi inte gjorde), det fanns även olika uppvisningsshower men focus på miljö och sopsortering. Resten av halvan av ”vattenlandet” var fyllt med pooler, vattenrutschkanor, kaffer o.s.v. Detta miljötänk som de hade var jag verkligen imponerad av då de gav ut mycket information om hur vi kan ta hand om våra hav och skydda djuren som bor i dem. De gör ett fantastiskt arbete för miljön och de är väldigt intressant att lyssna på deras små ”undervisningspass” om de olika arterna. Med andra ord är ni i Durban så är UShaka Marine World en stark rekommendation.

När vi hade varit i Durban så tog vi en citybug till huvudkontoret där vi skulle möta upp resten av temat som besökte andra platser i landet.

 

    

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *