Möjligheten att utföra en lagsport

Om ni inte redan vet det sedan innan så spelar jag Ultimate frisbee i KFUM Örebro. Jag har fått möjligheten att spela denna sport i ca 1,5-2 år nu och jag är verkligen förälskad i den. För er som inte vet vad detta är för sport så kan jag förklara sporten som fotboll, fast den egentliga likheten mellan fotboll och frisbee är att man kör på lika stor gräsplan.

Spelet går ut på att passa en frisbee (disk) till någon inom ditt lag. Du får inte gå med disken, endast hålla den en viss tid. Det kanske inte låter så svårt men saken är det att dina lagkamrater inklusive dig kommer ha en var n person som kommer göra allt för att ta passen eller slå ner den i backen, då disken går över till andra laget. När dit lag har frisbeen så har ni chans att göra mål inom en speciell zon genom att få en pass inom zonen som är på kortsidorna av planen. Jag ska bara punktera att man INTE får ta disken ur någons hand om hen har den, och ingen kroppskontakt är tillåten.

Men det som intresserar mig i denna sport är att det inte finns någon domare, utan allt bedömer spelarna själva på planen. Ingen utanför planen får lägga sig i om en diskussion om det blev mål eller inte eller liknade fall inträffar.

Då tänker ni säkert; då är det ju bara att diskutera emot hela tiden, så blir det aldrig mål eller liknade. Men så lätt är det tyvärr inte. Genom att det inte finns någon domare så blir man också bedömd av motståndaren efter varje match på följande punkter:

  • Kroppskontakt
  • Rättvisekänsla
  • Laganda
  • Regelkunskap

Det andra laget får alltså sätta 0-4 på varje punkt hur de tyckte att laget beteende sig på plann. Detta är det som intresserar mig för att de flesta är så ärliga inom denna sport. Man skulle lika gärna att bete sig jätte illa och argumentera bara för att argumentera och få dålig poäng. Men då förstör du också sporten som du spelar i och tillslut vill ingen möta ert lag. Det man gör i sådant fall är att förstöra för sig själv och det vill man oftast inte om man verkligen vill utföra denna sport.

Jag är så glad att jag har börjat på denna underbara sport, inte bara för att det är grymt bra träning och många nya vänner utan att tillhöra ett lag som är ärliga och inte sitter är sura en vecka efter en match gör så mycket. Det blir som en extra familj som hela tiden vill hitta utvecklingsstadier istället för att gå och hänga läpp. Tack KFUM Örebro!

Om ni är intresserade att testa på denna sport så är det bara att kontakta mig här på bloggen så berättar jag tiderna som vi tränar och plats så är det bara att komma förbi.

 

Filmen som är nedan är när Svenska landslaget spelade EM 2013 på Beachplan

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *